top of page

Diabetische retinopathie

Mensen met diabetes krijgen vaak last van verminderd of wisselend zicht. Omdat de suikerstofwisseling is verstoord, kan diabetes de bloedvaten aantasten. Dat geldt met name voor de kleine bloedvaten, zoals die in uw ogen. Het kan zelfs zo zijn dat je op het ene moment van de dag scherper ziet dan later op de dag doordat uw zicht afhankelijk is van uw bloedsuikerspiegel.

remy_loz-O6dqY4WCrpQ-unsplash-min.jpg

Voorkomen is beter dan genezen. Stabiele glucosewaarden, regelmatige controle en een gezonde levensstijl zijn de belangrijkste bouwstenen. Vaak behandelt een oogarts pas als eventuele problematiek verschijnt. Daarom gaat u voor regelmatige controles langs een optometrist. Deze specialist kijkt of er kleine bloedinkjes zijn aan de binnenkant van het oog (de fundus) met een speciale funduscamera.

Uiteindelijk beslist de oogarts wat de beste behandelmethode is afhankelijk van de ernst van het probleem. Blijven oogproblemen ten gevolge van diabetes onbehandeld, kan dat leiden tot blindheid. Daarom is regelmatige controle zo belangrijk!

bottom of page