top of page

Staar

Bij staar treedt een vertroebeling van de ooglens op. Dit kan komen door ouderdom, het is aangeboren of wordt veroorzaakt door trauma of ziekte. Normaalgesproken is de ooglens doorzichtig en helder, maar door samenklonteren van eiwitten in de lens ziet u wazig. Hoe snel de verschijnselen erger worden, verschilt van persoon tot persoon. Als zicht in korte tijd snel achteruitgaat, kom dan vooral langs voor een controle.

Afbeelding2.png

Tot op heden bestaan er geen medicijnen om staar te behandelen. Daarvoor is een operatie zeer effectief. Echter, zolang u tevredenheid ervaart over uw zicht en weinig beperking ervaart in uw dagelijks leven, is een operatie niet nodig. De oogarts onderzoekt uw ogen en bespreekt de voor- en nadelen van een staaroperatie. Om langs de oogarts te gaan, heeft u een doorverwijzing nodig van een huisarts of optometrist.

 

Mocht u wel een operatie willen dan vervangt de oogarts in het ziekenhuis de vertroebelde lens door een kunstlens. Net zoals er verschillende soorten brillenglazen en contactlenzen zijn, zijn er ook meerdere soorten kunstlenzen. De oogarts bespreekt met u bij wat voor lens u het meeste baat heeft.

bottom of page