Macula degeneratie
Maculadegeneratie is een aandoening aan de gele vlek, de macula. Als iemand in uw familie maculadegeneratie heeft, loopt u grotere kans om het ook te krijgen. Het begint meestal na het vijftigste levensjaar. Gezond eten en niet roken verkleinen de kans op maculadegeneratie. De meeste mensen gaan wat slechter zien, maar kunnen de meeste dingen wel nog doen.

Het netvlies bevalt veel lichtgevoelige cellen die een belangrijke rol spelen bij het omzetten van licht in beelden. Deze cellen zijn de kegeltjes en staafjes. De macula is een gebiedje middenin het netvlies waar heel veel kegeltjes liggen. Kegeltjes nemen contrast en kleur waar en zorgen ervoor dat u details goed ziet. Bij de oogziekte maculadegeneratie sterven de kegeltjes langzaam af in de macula. Daardoor kan de gele vlek minder goed zijn werk doen en is scherp zien steeds lastiger.
Er zijn verschillende soorten maculadegeneratie, maar de meest voorkomende vorm, droge maculadegeneratie, is helaas niet te behandelen. De achteruitgang verloopt meestal erg langzaam en kan mogelijk worden 'verlangzaamd' met enkele aanpassingen. De oogarts adviseert eventueel uw voedingspatroon aan te passen met onder andere meer vitamine C en E. Verergering kan dan in sommige gevallen worden voorkomen.